Greek Albanian Bulgarian Chinese (Simplified) English French German Italian Russian Spanish
τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 18, Ιούλιος 2024, 12:34!!!
Ευρετήριο Αναρτήσεων
Αποφθέγματα
Ανδρών επιφανών πάσα η γη τάφος

Θουκυδίδης
Επιλογή Προτύπου
Αρχική Προγράμματα - Μαθήματα Μπριτζ
Ευρετήριο Άρθρου
Μαθήματα Μπριτζ 10-11
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
Σελίδα 5
Σελίδα 6
Όλες οι Σελίδες

Στο πλαίσιο Πολιτιστικών Προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν μαθήματα αγωνιστικού Μπριτζ σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας (Σαραφίδης Χ., Ερμίδης Γ., Ζάκα Ελευθερία, Μαρμαλίδης Κ., Ρέμβος Α. και Σπανού Α.).

Υπεύθυνος του προγράμματος με τίτλο "Μαθήματα Μπριτζ" ήταν ο καθηγητής κ. Γιώργος Λέισος (Φυσικός). Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο κ. Κοκοβίδης Ευστάθιος (Πληροφορικός).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ
Πως παίζεται το Μπριτζ

Το Μπριτζ δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι με χαρτιά, είναι και Άθλημα! Ένα πνευματικό άθλημα, επίσημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που δεν έχει κανέναν αποκλεισμό λόγω ηλικίας. Με το Μπριτζ δε διασκεδάζεις απλά, αναπτύσσεις τη σκέψη σου, κοινωνικοποιείσαι και βέβαια? αθλείσαι.
Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι ζουν στο συναρπαστικό κόσμο του Μπριτζ, αφού αποτελούν ενεργά μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (ΕΟΜ).

Τα βασικά

Το Μπριτζ παίζεται με μια τράπουλα 52 φύλλων (αφαιρέστε τους jokers) και τέσσερα άτομα που κάθονται σε έναν τετράγωνo τραπέζι. Οι παίκτες κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλον διαμορφώνοντας, ανά ζεύγος, μια συνεργατική ομάδα (partnership).

Τα φύλλα

Υπάρχουν τέσσερα χρώματα (είδη, κατηγορίες φύλλων): σπαθιά, καρά, κούπες και πίκες (μπαστούνια). Κάθε χρώμα έχει 13 κάρτες. Στο Μπριτζ, το δύο είναι το χαμηλότερο φύλλο (κάρτα) σε κάθε χρώμα και ο άσσος είναι το υψηλότερο.


Αρχίζοντας

Τραβήξτε ένα φύλλο ο καθένας για να επιλέξετε το πρόσωπο που θα μοιράσει. Αυτό το πρόσωπο διανέμει τα φύλλα κλειστά, με αριστερόστροφη περιστροφή ένα-ένα, ώσπου κάθε παίκτης έχει στο χέρι του 13 φύλλα (έχει μοιραστεί όλη η τράπουλα). Μόλις το παίξιμο κάθε διανομής ολοκληρώνεται, μοιράζει, με τη σειρά του, την επόμενη διανομή ο αριστερά ευρισκόμενος παίκτης και μετά ο επόμενος αριστερά και ούτω καθεξής. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στο αγωνιστικό Μπριτζ οι διανομές είναι προμοιρασμένες από Η/Υ ή μοιράζονται μόνο την πρώτη φορά που παίζονται.

Στόχος του παιχνιδιού

Κάθε ζεύγος προσπαθεί να κερδίσει (ή να πάρει) όσο το δυνατόν περισσότερες «λεβέ» (στην πρέφα και σε άλλα παιγνίδια λέγονται μπάζες).

Κερδίζοντας λεβέ στα Χωρίς ατού

Κάθε λεβέ περιέχει τέσσερα φύλλα, ένα από κάθε παίκτη που παίζει. Κάθε παίκτης, κατά σειρά, παίζει ένα φύλλο, τοποθετώντας το ανοικτό πάνω στο τραπέζι. Κάθε παίκτης πρέπει να ακολουθήσει το χρώμα, παίζοντας ένα φύλλο του ίδιου χρώματος με αυτό που πρωτοπαίζεται σε κάθε λεβέ. Εάν πρωτοπαίζεται μια κούπα, παραδείγματος χάρη, κάθε επόμενος παίκτης πρέπει να παίξει επίσης μια κούπα, εάν αυτό είναι δυνατόν. Μόνο εάν ένας παίκτης δεν έχει κούπα μπορεί να παίξει κάποιο άλλο χρώμα. Το υψηλότερο φύλλο, στο χρώμα που πρωτοπαίζεται, κερδίζει τη λεβέ για τον παίκτη που το έπαιξε. Αυτός που κέρδισε την λεβέ μπορεί να παίξει τώρα ? ξεκινώντας την επόμενη λεβέ- όποιο φύλλο επιθυμεί. Έτσι παίζονται τα παιγνίδια «χωρίς ατού».

Κερδίζοντας λεβέ με ατού

Εφόσον έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρώμα σαν «ατού» οι κανόνες του παιχνιδιού και πάλι απαιτούν ότι εάν ένας παίκτης μπορεί να ακολουθήσει το χρώμα, είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Όμως όταν ένας παίκτης δεν μπορεί πλέον να ακολουθήσει το χρώμα, έχει το δικαίωμα (αν θέλει) να παίξει ένα ατού και το ατού είναι υψηλότερο και ισχυρότερο από οποιαδήποτε κάρτα στο χρώμα που πρωτοπαίχτηκε.


Η διαδικασία της αγοράς

Η «αγορά» είναι η γλώσσα του Μπριτζ. Οι παίκτες, μέσω της αγοράς (πλειοδοσίας), αποφασίζουν εάν το τελικό «συμβόλαιο» (τελική αγορά) πρόκειται να παιχτεί στα χωρίς ατού ή με ένα ιδιαίτερο χρώμα σαν ατού. Αυτός που μοίρασε έχει την πρώτη ευκαιρία να ανοίξει την αγορά. Εάν αυτός που μοίρασε έχει μερικές υψηλές κάρτες στο χέρι και μια προτίμηση για ένα χρώμα, περισσότερο από τα άλλα (το αποφασίζει συνήθως από το μήκος του χρώματος), κάνει μια αγορά, για να αφήσει το συμπαίκτη του να ξέρει ποιο χρώμα προτιμά. Εάν αυτός που μοίρασε δεν έχει πολλές υψηλές κάρτες και δεν θέλει να κάνει μια αγορά, λέει " πάσο" , οπότε το δικαίωμα της αγοράς μεταφέρεται στον επόμενο παίκτη, αριστερά του. Οι αγορές πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την ιεραρχία των χρωμάτων: σπαθιά, καρά, κούπες, πίκες και, τελικά, χωρίς ατού. Κατά συνέπεια, εάν 1σπαθί είναι η πρώτη αγορά, ο επόμενος παίκτης που αγοράζει πρέπει να πει τουλάχιστον 1καρό, ο επόμενος παίκτης τουλάχιστον 1κούπα κλπ. Εάν κάποιος ανοίξει πρώτος 1πίκα, η επόμενη αγορά θα έπρεπε να είναι 1ΧΑ ή 2σπαθιά ή 2καρά ή 2κούπες ή παραπάνω. Αφότου κάποιος κάνει μία αγορά, κάθε παίκτης έχει στη συνέχεια μια ευκαιρία είτε να αγοράσει είτε να πει πάσο. Στο τέλος της αγοράς, κάθε ζεύγος θα έχει αποφασίσει ποιο χρώμα θέλει να ονομάσει ως ατού και εάν έχει αρκετή δύναμη (υψηλές κάρτες) για να συναγωνιστεί για το προνόμιο της ονομασίας αυτής. Αλλιώς, το ένα ζεύγος θα πασάρει, αφήνοντας τους αντιπάλους να επιλέξουν το χρώμα ατού (ή χωρίς ατού). Η αγορά τελειώνει όταν λένε τρεις παίκτες διαδοχικά "πάσο." Η τελευταία αγορά είναι και το τελικό «συμβόλαιο» που καλείται ο άξονας που το αγόρασε να πραγματοποιήσει, δηλαδή να κερδίσει λεβέ ανάλογες με το επίπεδο της τελικής αγοράς.

Εκτελεστής, έξοδος και μορ

«Εκτελεστής» είναι ο παίκτης που έχει αναφέρει (αγοράσει) πρώτος το χρώμα που είναι ατού ή που πρώτος έχει αναφέρει χωρίς ατού (αν το τελικό συμβόλαιο είναι χωρίς ατού). Αυτός που πρωτοπαίζει την πρώτη λεβέ είναι ο παίκτης αριστερά του εκτελεστή, που αρχίζει το παιχνίδι με την «έξοδο» ενός φύλλου ανοικτό επάνω στο τραπέζι. Ο «μορ» είναι ο συμπαίκτης του εκτελεστή. Μετά την έξοδο, ο μορ τοποθετεί όλα τα φύλλα του ανοικτά επάνω στο τραπέζι, και ο εκτελεστής καλεί (ή παίζει) τα φύλλα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και για τα δύο «χέρια» (το δικό του και του μορ).

Οδηγίες για την έξοδο

Ενάντια σε συμβόλαιο χωρίς ατού, είναι μια καλή ιδέα να βγείτε το μακρύτερο χρώμα σας, επειδή αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή πρόσθετων λεβέ. Με μια σειρά (ακολουθία), τριών ή περισσότερων φύλλων σε ένα χρώμα, βγείτε την κορυφαία κάρτα της σειράς. Εάν δεν έχετε μια σειρά, βγείτε ένα χαμηλό φύλλο. Ενάντια στα συμβόλαια με ατού, μπορείτε ακόμα να κάνετε έξοδο την κορυφή μιας σειράς, αλλά δεν χρειάζεται πλέον να βγείτε το μακρύτερο χρώμα σας. Οι αντίπαλοί σας έχουν ένα χρώμα ατού και μπορούν συνήθως να σας αποτρέψουν από τη λήψη πολλών λεβέ στο μακρύ χρώμα σας. Μπορούν να παίξουν ατού και να κερδίσουν την λεβέ. Μερικές φορές, αντίθετα, είναι μια καλή ιδέα να βγείτε ένα κοντό χρώμα, εάν δεν είναι το χρώμα των ατού.


Η αγορά

Σκεφτείτε την αγορά ως ευχάριστη συνομιλία μεταξύ των φίλων. Μια αγορά είναι ένας αριθμός, που συνδυάζεται με μια λέξη. Η λέξη αναφέρεται στο χρώμα (ή χωρίς ατού) στο οποίο ο παίκτης ελπίζει ότι θα παιχτεί το τελικό συμβόλαιο. Ο αριθμός αναφέρεται στον αριθμό λεβέ πάνω από τις έξι, που το ζεύγος είναι πρόθυμο να δεσμευτεί ότι θα κερδίσει (όλες οι λεβέ μιάς διανομής είναι, βέβαια, δεκατρείς). Αγορά 1πίκα είναι μια υποχρέωση να κερδηθούν 6 + 1 = 7 λεβέ, και μια πρόταση να γίνουν οι πίκες το χρώμα των ατού.

Αξιολόγηση χεριών

Ο άσσος = 4, ο ρήγας = 3, η ντάμα = 2, ο βαλές = 1. Εκτός από τον υπολογισμό πόντων αξιολόγησης για τις υψηλές κάρτες, οι πόντοι αξιολόγησης υπολογίζονται και για τη μορφή του χεριού. Ένα χρώμα πέντε καρτών = 1, ένα χρώμα έξι καρτών = 2, ένα χρώμα επτά καρτών = 3 και ένα χρώμα οκτώ καρτών = 4. Μόλις εκτιμήσετε το χέρι σας, το επόμενο βήμα είναι να αγοράσετε, σύμφωνα με τη δύναμη και τη μορφή του.

Οδηγίες για το άνοιγμα της αγοράς

Με 0 έως 12 πόντους, πάσο. Με 13 ή περισσότερους πόντους, ανοίξτε την αγορά με ένα από τα μακρύτερα χρώματά σας. Με 15 έως 17 πόντους σε υψηλές κάρτες και ένα χέρι ομαλής κατανομής (ένα όπου όλα τα χρώματα αντιπροσωπεύονται με τουλάχιστον δύο ή περισσότερες κάρτες), ανοίξτε 1ΧΑ (χωρίς ατού).

Συμβόλαια

Η αγορά μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα τελικά συμβόλαια (ένας αριθμός και ένα χρώμα ή χωρίς ατού). Δεν είναι όλα τα συμβόλαια ίσα στην αξία, δεδομένου ότι κερδίζετε περισσότερο για την αγορά και την παραγωγή ορισμένων συμβολαίων. Αυτά μπορεί να είναι «σλεμ», «μανς», ή συμβόλαια «μερικού σκορ». Μπορούν να είναι συμβόλαια σε πρωτεύοντα χρώματα (πίκες ή κούπες) ή δευτερεύοντα χρώματα (καρά ή σπαθιά).


Bonus

Σλεμ: To μεγαλύτερο «bonus» (βραβείο, επίδομα) παίρνετε για την αγορά και την πραγματοποίηση ενός μεγάλου σλεμ: 7 πίκες, 7 κούπες, 7 καρά, 7 σπαθιά ή 7ΧΑ (χωρίς ατού), όπου δεν μπορείτε να χάσετε καμία λεβέ στους αντιπάλους. Για να αγοράσει έναν μεγάλο σλεμ, το ζεύγος πρέπει να έχει συνολικά τουλάχιστον 37 πόντους. Το επόμενο καλύτερο bonus προέρχεται από την αγορά και την παραγωγή ενός μικρού σλεμ: 6 πίκες, 6 κούπες, 6 καρά, 6 σπαθιά ή 6ΧΑ όπου μπορείτε να χάσετε μόνο μία λεβέ στους αντιπάλους. Για να αγοράσει ένα μικρό σλεμ, το ζεύγος χρειάζεται συνολικά περίπου 33 έως 36 πόντους.
Μανς (Παιγνίδι): Υπάρχουν πέντε συμβόλαια (και ανάλογα bonus) μανς, που είναι περισσότερο εφικτά από ένα συμβόλαιο σλεμ. 3ΧΑ προϋποθέτει ότι αγοράζετε για να κάνετε 9 λεβέ. 4 κούπες και 4 πίκες προϋποθέτουν ότι αγοράζετε για να κάνετε 10 λεβέ. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται για να πραγματοποιηθούν περίπου 26 πόντους. 5 σπαθιά και 5 καρά είναι άλλες μανς όπου σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε 11 λεβέ και περίπου 29 πόντοι απαιτούνται για την αγορά και πραγματοποίηση αυτών των συμβολαίων. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε τουλάχιστον 8 κάρτες ατού και στα δύο χέρια θα κερδίσετε συνήθως μία λεβέ παραπάνω σε συμβόλαιο σε χρώμα απ? ότι σε χωρίς ατού. Αυτό σημαίνει ότι μανς σε 4κούπες και 4πίκες χρειάζονται περίπου τους ίδιους πόντους με την μανς στα ΧΑ.
Μερικό σκορ: Στο μερικό σκορ, που ανήκουν τα συμβόλαια που είναι χαμηλότερα από αυτά της μανς, το ζεύγος κερδίζει κάτι για κάθε λεβέ που παίρνει (εννοείται, αν πραγματοποιήσει το συμβόλαιο). Ωστόσο το μπόνους αυτό είναι σαφώς μικρότερο απ? ότι στη μανς ή το σλεμ.

Ο ρόλος του απαντητή

Οι συμπαίκτες στο Μπριτζ, συνήθως, έχουν καθορισμένους ρόλους στην αγορά. Αυτός που ανοίγει περιγράφει το χέρι του στον συμπαίκτη του. Ο τελευταίος αναλαμβάνει την διεύθυνση, καθώς ξέρει περισσότερα για την συνολική δύναμη των δύο χεριών και συνήθως είναι αυτός που καθορίζει σε πoιο επίπεδο και σε ποιο χρώμα θα παιχτεί το τελικό συμβόλαιο.


Πως γίνονται οι αγώνες

Στο αγωνιστικό Μπριτζ υπάρχουν μερικές διαφορές, σε σχέση με αυτό που παίζεται ιδιωτικά, από μία παρέα. Η σημαντικότερη είναι ότι οι διανομές που παίζονται μοιράζονται μόνο μία φορά και μετά κυκλοφορούν, οι ίδιες, σε όλα τα τραπέζια, ώστε στο τέλος να υπάρξει σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ όλων των ζευγών του ίδιου άξονα. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικές θήκες, για κάθε διανομή, όπου οι παίκτες βάζουν τα φύλλα τους αφού παίξουν. Για τον λόγο αυτόν τα φύλλα, κάθε παίκτης, τα παίζει μπροστά του ανοικτά και μετά, όταν τα κλείνει, τα κρατάει -επίσης μπροστά του- μέχρι το τέλος του παιξίματος της διανομής.

Στους αγώνες υπάρχουν διαιτητές επιφορτισμένοι με την κίνηση, την τάξη, την διευθέτηση διαφορών και προβλημάτων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
Στο παιγνίδι χρησιμοποιούνται κάρτες συμβάσεων, όπου κάθε ζεύγος περιγράφει το αγοραστικό του σύστημα και τις συμφωνίες που έχει στην αγορά και στην άμυνα. Αυτά πρέπει απαραίτητα να δημοσιοποιούνται στους εκάστοτε αντιπάλους. Για την αγορά χρησιμοποιούνται ειδικά κουτιά αγορών (bidding boxes), ώστε να γίνεται αυτή σιωπηλά.
Μετά το τέλος του παιξίματος κάθε διανομής το αποτέλεσμα και οι αριθμοί των ζευγών γράφονται στο φύλλο της διανομής, που την ακολουθεί μέχρι το τέλος του αγώνα. Στο τέλος του αγώνα ο διαιτητής συγκεντρώνει τα φύλλα των διανομών και βγάζει τα αποτελέσματα.
Με τον τρόπο αυτό γίνονται οι αγώνες ζευγών ενώ ανάλογη πρακτική ακολουθείται και στους αγώνες ομάδων.

Σε όλους τους αγώνες απονέμονται από την ΕΟΜ βαθμοί διάκρισης (master points), ανάλογα με την θέση που κατέλαβε κάθε ζεύγος, ενώ ο διοργανωτής, που μπορεί να είναι οποιοδήποτε αναγνωρισμένο σωματείο ή η ΕΟΜ, δίνει έπαθλα (συνήθως κύπελλα) στους νικητές.
Μία συνηθισμένη ημερίδα (session) ενός αγώνα έχει διάρκεια από 3 έως 4 ώρες και σ? αυτήν παίζονται 22 έως 28 διανομές. Ένας αγώνας, ανάλογα με την σημαντικότητά του, μπορεί να περιέχει πολλές ημερίδες ή και να παίζεται σε περισσότερα από ένα στάδια (προκριματικά, ημιτελικά κλπ).

Η ΕΟΜ διοργανώνει Πανελλήνια πρωταθλήματα ζευγών και ομάδων πολλών ειδών (π.χ. ανοικτό, νέων, γυναικών, βετεράνων, μικτό). Επίσης, τα περισσότερα από αυτά τα πρωταθλήματα χωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με την δυναμικότητα των παικτών. Ανάλογα πρωταθλήματα διοργανώνονται και σε διεθνές επίπεδο.

 
Το λιγότερο είναι περισσότερο. Mies Van der Rohe
Οι υπολογιστές είναι άχρηστοι, μόνο απαντήσεις μπορούν να δώσουν. Πάμπλο Πικάσο
Ο τρώσας και ιάσεται. Οδυσσέας
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος. Νίκος Καζαντζάκης
Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Γιάννης Τσαρούχης
Dum spiro spero. (μετάφραση: Όσο αναπνέω ελπίζω)
Ρισκάρισε, δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εμπειρία. Πάουλο Κοέλο
Όποιος φροντίζει για τον αδερφό του, φροντίζει για τον εαυτό του. Ξενοφών
Το ψέμα ποτέ δεν ζει για να γεράσει. Σοφοκλής
Ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια. Μένανδρος
Όπου υπάρχει άμιλλα, υπάρχει και νίκη. Αριστοτέλης
Το μεγαλύτερο ελάττωμα των ανθρώπων είναι η αναίδεια. Ευριπίδης
Όποιος δεν δουλεύει, ούτε να τρώει. Απόστολος Παύλος
Σπεύδε βραδέως. Πυθαγόρας
Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, ός εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις. Σοφοκλής
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αίσωπος
Τίμα το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον. Μένανδρος
Γνώθι σαυτόν. Χίλων ο Λακεδαιμόνιος
Πενία τέχνας κατεργάζεται. Θεόκριτος
Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Αίσωπος
Αμ' έπος, αμ' έργον. Ηρόδοτος
Ο κύβος ερρίφθη. Μένανδρος
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας. Βιργίλιος
Σοφόν το σαφές. Ευριπίδης
Αρχή άνδρα δείκνυσι. Βίας ο Πριηνεύς
Ήθος ανθρώπω δαίμων. Ηράκλειτος
Δυο τα εναντιώτατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν. Θουκυδίδης
Μένεα πνέων. Όμηρος
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Λουκιανός
Ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις. Χρησμός του μαντείου των Δελφών
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Ο νοών νοείτω.
Έξις δευτέρα φύσις.
Τα εν οίκω μη εν δήμω.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω.
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.
Πας μη Έλλην, βάρβαρος.
Ό γέγονε, γέγονε.
Ανάγκα και Θεοί πείθονται.
Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα.
Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν. Αιλιανός
Ουκ εν τω πολλώ τω ευ, αλλ' εν τω ευ το πολύ.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Μέτρον άριστον.
Ο πλούτος θνητός, η δόξα αθάνατος.
Δρυός πεσούσης, πάς ανήρ ξυλεύεται. Μένανδρος
Όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Πλάτων
Τα πάντα ρει και ουδέν μένει. Ηράκλειτος
Eις αύριον τα σπουδαία. Πλούταρχος
Χρόνου φείδου.
Εξ απαλών ονύχων. (ερμηνεία: από παλιά, από μικρός)
Άχθος αρούρης. Όμηρος
Λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα. Ξενοφών
Νόστιμον ήμαρ. Όμηρος
...Σ' αυτόν τον τόπο των παράλληλων μονόλογων, όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι... Γιώργος Σεφέρης
Στη μάχη ο γενναίος επιζεί, ενώ ο δειλός σκοτώνεται. Ξενοφών
Αν δεν τιμάς τους γονείς σου, ποιος πρόκειται να τιμήσει εσένα; Σόλων
Τα δάκρυα είναι η βουβή διάλεκτος του πόνου. Βολτέρος
Η δικαιοσύνη βρίσκεται ανάμεσα στην υπερβολική επιείκεια και την ανθρώπινη σκληρότητα. Ντενί Ντιντερό
Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Ουίνστον Τσώρτσιλ
Quot homines, tot sententiae (Όσοι άνθρωποι τοσες γνώμες). Τερέντιος (190;-159 π.Χ.)
Και τούτο ποιείν κακείνο μή αφιέναι. (Κι αυτό να κάνεις αλλά και το άλλο να μήν εγκαταλείψεις)
Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον. Ισοκράτης
Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε (Ή να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή ή να σωπαίνεις).
Δούλου τόδ εστίν, μη λέγειν α τις φρονεί (Είναι χαρακτηριστικό δούλου, το να μην λέει αυτά που σκέπτεται). Ευριπίδης (Φοίνισσαι)
Ως χαρίεν εστ΄ άνθρωπος, όταν άνθρωπος. (Πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος). Μένανδρος
Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον εί.(Γελάει ο ανότητος ακόμα κι αν κάτι δεν είναι αστείο). Μένανδρος
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Α.Κάλβος
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις. Κ.Π.Καβάφης
Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ?ρθουν, θα περάσουν. Κ.Π.Καβάφης
Παραπονιόμουν ότι δεν είχα παπούτσια, ώσπου ανακάλυψα κάποιον που δεν είχε πόδια. Μ.Λουντέμης
Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή, και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις. Αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις να τες ακολουθείς. Κ.Π.Καβάφης
Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω απ΄ τα ξένα βήματα, αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδίες δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκαιο. Γ.Ρίτσος
Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος. Μ.Αναγνωστάκης
Κι η Κυριακή κόμπος σφιχτός. Έρχεται πάντα απ΄ το ίδιο Σαββατόβραδο. Κ.Δημούλα
Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη κι η φύσις ηύρε την καλή και την γλυκειά της ώρα. Δ.Σολώμος
Άγιος ο έρωτας, Άγιος καημός, δικός μου και ο Αύγουστος με τις μεγάλες μνήμες. Γ.Ρίτσος
Χωρίς σκιά, χωρίς ήλιο, χωρίς πεταλούδες, χωρίς μέλισσες, χωρίς φρούτα, χωρίς λουλούδια, χωρίς φύλλα, χωρίς μπουμπούκια... Thomas Hood
Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ?ρθει. Pablo Neruda
Σκληρή η αλήθεια, σαν αλέτρι. Pablo Neruda
Το μή χείρον βέλτιστον
Νίπτω τας χείρας μου. Πόντιος Πιλάτος
Ή ταν ή επί τας. Οι Σπαρτιάτισσες παραδίνοντας την ασπίδα στους πολεμιστές γιους τους
Ούτις εμοί γ΄ όνομα. Οδυσσέας
Θάλαττα, θάλαττα! Η ιαχή των Μυρίων όταν αντίκρισαν τον Εύξεινο Πόντο, το 401 π.Χ.
Ες αύριον τα σπουδαία. Αρχίας, Θηβαίος ηγέτης
Ave Caesar, morituri te salutant. (μετάφραση: Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν)
Veni, vidi, vici. (μετάφραση: Ήρθα, είδα, ενίκησα). Ιούλιος Καίσαρας
Εν τούτω Nίκα.Το ουράνιο όραμα πριν από τη μάχη του Μ. Κωνσταντίνου στη Μουλβία γέφυρα το 312 μ.Χ.
Κι όμως κινείται! Γαλιλαίος
Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν. Δήλωση του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, το 1893
Νενικήκαμεν! Η αναγγελία της νίκης του Μαραθώνα το 490 π.Χ.
Αν κάτι τρέφεται από εσένα μην το αφήνεις να χορτάσει. Απαλλάξου από αυτό όσο πιο σύντομα μπορείς.
Στο δρόμο προς την κορυφή μην ποδοπατάς τους ανθρώπους που θα βρεθούν μπροστά σου. Πάρ΄ τους μαζί σου!
Κάποιες φορές η λογική είναι θέμα στατιστικής.
Μη λυπάσαι για τις καλές στιγμές που πέρασαν. Να χαίρεσαι που κάποτε υπήρξαν.
Αν δεν κοιτάς εκεί που πρέπει να πας, θα πας απλά εκεί που κοιτάς.
Ο γενναίος πεθαίνει μια φορά. Ο δειλός πεθαίνει κάθε μέρα.
Η διαφορά ενός ήρωα από έναν απλό άνθρωπο είναι ότι ο πρώτος άντεξε λίγες στιγμές παραπάνω.
Πέφτει μόνον αυτός που τρέχει. Όποιος σέρνεται δεν πέφτει ποτέ.
Δεν είναι αποτυχία να μην πετύχεις αυτό που σκόπευες. Αποτυχία είναι το να μην ξαναπροσπαθήσεις.
Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις.
Κανείς δε θα σου περάσει αλυσίδες αν πρώτα εσύ δεν τον αφήσεις να σου πάρει τα μέτρα.
Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι τους είπες, ποτέ όμως δεν θα ξεχάσουν πως τους έκανες να αισθανθούν.
Χωρίς τον διάβολο δεν υπάρχει θεός (sine diabolo nullus dominus).
Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν και είναι ανεκτίμητα.
Εγκράτεια δεν είναι το να απέχεις από τις απολαύσεις της ζωής αλλά το να τις γεύεσαι με μέτρο.
Πρόσεξε πολύ τι εύχεσαι. Οι ευχές γίνονται επιθυμίες. Οι επιθυμίες γίνονται σκέψεις. Οι σκέψεις γίνονται πράξεις. Οι πράξεις γίνονται το πεπρωμένο σου.
Κάθε δυσκολία στη ζωή μας είναι χρήσιμη. Ακόμη και η πέτρα κάτω από πίεση γίνεται διαμάντι.
Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα περισσότερα αλλά αυτός που χρειάζεται τα λιγότερα.
Μην ψάχνεις να είσαι ελεύθερος από κάτι, αλλά ελεύθερος για κάτι.
Το πιο συχνό σύμπτωμα της άγνοιας είναι ο φόβος.
Η Αλήθεια κεραυνοβολεί. Αν της κλείσεις την πόρτα, θα σου έλθει από το παράθυρο.
Πριν μιλήσεις βούτα καλά τη γλώσσα σου στο μυαλό σου.
Ό,τι δεν χρειάζεται, δεν μπορεί και να υπάρχει.
Το να πεις την αλήθεια σε κάποιον που δεν την καταλαβαίνει είναι μερικές φορές χειρότερο από το να του λες ψέματα.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα μόνον αν υπάρχει κάτι που αξίζει στον σκοπό.
Θέληση είναι εκείνο που σε υποχρεώνει να νικάς όταν η λογική σου λέει πως έχασες.
Η αγάπη αψηφά τους νόμους της αριθμητικής. Όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται.
Πάντα να μοιράζεσαι τις πιο ιδιαίτερες στιγμές σου με τους ανθρώπους που σε αγαπούν.
Μην κυνηγάς το Φως. Ψάξε για την πηγή του.
Αν κάποιες φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλεις, ίσως αυτό να είναι για εσένα μια γερή δόση τύχης.
Το χρήμα δεν εκφυλίζει τον άνθρωπο, τον αποκαλύπτει.
Μην ψάχνεις τη Γνώση στην επιφάνεια της θάλασσας των πληροφοριών. Θα τη βρεις μόνο βαθιά, στον πάτο, εκεί απ? όπου ξεκινάνε όλα.
Όπου υπάρχει αμφιβολία, υπάρχει και ελευθερία.
Γνώμη δικαιούται να έχει μόνον αυτός που έχει γνώση.
Γνωρίζω σημαίνει πως έχω έλθει σε επαφή με το θέμα. Όλα τα άλλα είναι απλή πληροφόρηση.
Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της γνώσης.
Μη φοβάσαι όταν προχωράς αργά. Να φοβάσαι μόνον όταν στέκεσαι.
Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ΄ αστέρια.
Μην ψάχνεις να μάθεις πολλά, ψάξε να μάθεις χρήσιμα.
Μια μικρή απόφαση χρειάζεται λογική. Μια μεγάλη απόφαση χρειάζεται ένστικτο.
Ποτέ μην δικαιολογείς τις πράξεις σου. Οι φίλοι σου δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο και οι εχθροί σου δεν θα σε πιστέψουν ούτως ή άλλως.
Ότι δεν μας καταστρέφει μας κάνει πιο δυνατούς.
Η ευτυχία δημιουργεί φίλους, Η δυστυχία τους δοκιμάζει.
Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, κερδίζεται.
Φρόντισε η ζωή σου να είναι σαν νιφάδα χιονιού. Να αφήσεις δηλαδή σημάδι κι όχι λεκέ.
Η αλήθεια δεν ανακαλύπτεται, αποκαλύπτεται.
Όταν χάνεις, μη ξεχνάς το μάθημα. Θυμήσου γιατί έχασες.
Ο δειλός απειλεί μόνο όταν είναι ασφαλής.
Με το πέρασμα των χρόνων κάποιοι απλά μεγαλώνουν και κάποιοι ωριμάζουν.
Μην προσπαθείς να δώσεις ημέρες στη ζωή σου. Να δίνεις ζωή στις ημέρες σου.
Δε λυπάμαι για το ψέμα που μου είπες, λυπάμαι γιατί ποτέ πια δεν θα σε ξαναπιστέψω.
Καλύτερα να σε μισούν, παρά να σε λυπούνται.
Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς.
Η διαφορά της θεωρίας από την πράξη είναι πολύ μικρή στη θεωρία αλλά πολύ μεγάλη στην πράξη.
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Δυστυχώς όμως σκοτώνει όλους τους μαθητές του.
Δεν έχει σημασία το ζειν αλλά το ευ ζειν.
Οτιδήποτε ξεκινά με βεβαιότητα, τελειώνει με αμφιβολία.
Τίποτα δεν είναι πιο υποκειμενικό από το απόλυτα αντικειμενικό.
Τη λανθασμένη γνώση ακολουθεί πάντα μια λανθασμένη απόφαση.
Δεν σταματάς να γελάς επειδή γερνάς. Όμως γερνάς όταν σταματάς να γελάς.
Στη δουλειά, όταν δύο πάντα συμφωνούν, ο ένας γίνεται περιττός.
Ένα έργο τέχνης ποτέ δεν τελειώνει, απλά ο καλλιτέχνης παραιτείται.
Μερικές φορές δεν αρκεί το να επιτύχεις, πρέπει και οι άλλοι να αποτύχουν.
Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο. Λειτουργεί καλά μόνον όταν είναι ανοιχτό.
Η πείρα είναι ένας κακός δάσκαλος γιατί πρώτα σου βάζει το τεστ και μετά σου δίνει το μάθημα.
Η δόξα είναι σαν έναν κύκλο στο νερό. Διαρκώς επεκτείνεται μέχρι να χαθεί.
Οι ηλίθιοι ούτε συγχωρούν, ούτε ξεχνούν. Οι αφελείς συγχωρούν αλλά ξεχνούν. Οι σοφοί συγχωρούν αλλά δεν ξεχνούν.
Ένας σκοπός χωρίς πρόγραμμα λέγεται ευχή.
Ό,τι ενώνει η αρετή, δεν μπορεί να χωρίσει ο θάνατος.
Αν πάντα λες την αλήθεια, δεν χρειάζεται να θυμάσαι τι είπες.
Πνεύμα που δεν εξελίσσεται, παραμένει νεκρό.
Αν κάνεις ένα λάθος, παραδέξου το. Αν δεν το παραδεχτείς, μόλις έκανες και δεύτερο.
Νέος μπορεί να είσαι μόνο μια φορά. Ανώριμος μπορεί να είσαι για πάντα.
Ένας ταλαντούχος κάνει αυτό που μπορεί, ένας ιδιοφυής κάνει αυτό που πρέπει.
Είναι πολύ σημαντική η ομαδική εργασία. Πάντα ισχύει η παράδοξη σχέση «ένας συν ένας ίσον τρεις».
Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός.
Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι πάντοτε υπό κατασκευή.
Μία ευχή δεν αλλάζει τίποτα, όμως μία απόφαση μπορεί να αλλάξει τα πάντα!
Ο ολοκληρωμένος βίος: το να ζεις με χαρά και να πεθαίνεις με ελπίδα.
Είναι καλό να είσαι σημαντικός αλλά είναι πιο σημαντικό να είσαι καλός.
Ακόμα και το ομορφότερο λουλούδι τρέφεται από τη λάσπη.
Τελευταία Νέα